Projectfiche: Grote schoonmaak in de tuin

Zagen en snoeien

De aanleg van uw houtmijn, begint met het vellen van bomen. Kleinere bomen kan je op een veilige manier zelf vellen. U gebruikt daarvoor best een krachtige kettingzaag met 2-takt motor, net zoals de professionele bosarbeider. De bomen vellen moet omzichtig gebeuren. Bekijk eerst goed de natuurlijke valrichting van de boom, deze moet u respecteren, tenzij u met takels of kettingen de boom gaat richten. Zaag eerst een spie, loodrecht op de valrichting, tot een diepte van 1/3 van de diameter. De spie heeft een vlakke onderzijde en een schuine bovenzijde. Vervolgens zaagt u een inkeping, een 2-tal cm boven de onderzijde van de spie, zoals duidelijk uitgelegd in deze handleiding .


Klieven

Eens de boom geveld en ontdaan van zijn zijtakken, kunt u hem in brandbare stukken zagen. Deze stukken zijn vaak nog te dik om in de kachel te passen, bovendien drogen ze traag uit. Een kliefmachine klieft blokken tot 70-80 cm (diameter) met gemak. De hydraulische piston drukt het mes door het hout zonder moeite. Als gebruiker bedient u enkel de hendels, niet bepaald werk waar u de volgende dag blaren aan overhoudt. Huurland adviseert een kliefmachine met benzinemotor. Voor een kleine meerprijs heeft u veel meer kracht, en vervoert u de machine aan de trekhaak van de wagen. Bovendien rolt u ze op de grote luchtbanden met gemak naar elke plaats in de tuin, en spaart u zich veel gesleur met zware blokken uit.


Hakselen

Na het zagen en klieven rest enkel nog een grote berg snoeihout. Van grote bomen heb je gauw enkele kubieke meters snoeihout. De grote hakselaar spaart u wederom veel moeite, en onnodige ritten naar het containerpark. Op enkele uren tijd verhakselt u de takkenberg tot enkele hoopjes houtsnippers. Deze snippers dienen ideaal als bodembedekker of mulching. Huurland adviseert de hakselaars met invoerrol. Behalve een grotere doorcapaciteit hebben deze machines een invoerrol die de takken volautomatisch door de machine jaagt. Weet dat de dagprijs van een kleine hakselaar, de halve-dag prijs van de grote hakselaars benadert. Dankzij de invoerrol zult u snel enkele uren tijd winnen, voor ongeveer dezelfde huurprijs.Stronken uitfrezen

Dikke bomen, laten vervelende stronken na. U kunt deze proberen uitgraven of uittrekken, maar veruit snelst is het om de boomstronk uit te frezen. Een stronkenfrees vermaalt de boomstronk en een stuk van de ondergrondse wortels. Wat overblijft is een gat in de grond dat u met goede teelaarde opvult alvorens te beplanten. Om een idee te geven: een stronk van 70 cm diameter, freest u in ongeveer 10 minuten weg tot 20 cm onder het bodemoppervlak.Opruimen

Zo, na al die snoeiwerken, vallen de zonnestralen terug binnen in huis. Wat rest van de werkzaamheden, wat bladafval en houtsnippers, kunnen gemakkelijk op een hoop geblazen worden om zo af te voeren naar de composthoop of het containerpark. Daarvoor is de bladblazer uw beste hulp.