Gazon aanleggen met Huurland

In 6 stappen naar een perfect gazon

Is je gazon aan een opknapbeurt toe? Bij Huurland kan je alle machines huren om zelf een nieuw gazon aan te leggen. We leggen je uit hoe in een paar duidelijke stappen.

Geniet van 10% met de gazonkit

Gazonkit Huurland

Met de gazonkit kan je aan een voordelig tarief en op een eenvoudige manier je gazon (opnieuw) aanleggen. Wanneer je 3 van de 5 machines uit de gazonkit huurt, krijg je 10% korting* op je huurprijs.

  • Tuinfrees/bakfrees
  • Rotoreg
  • Tuinrol
  • Egalisatieschuif
  • Strooier

*Deze korting is niet cumuleerbaar met eventuele andere kortingen.

Graszodensnijder met opgerolde graszode

Stap 1: Verwijder je bestaande gazon

Je kan de bestaande graszoden best verwijderen door een graszodensnijder te huren. De oude zoden rol je op en voer je af. Let wel, oude graszoden zijn groot in volume en wegen veel. Voorzie zeker genoeg ruimte en aangepast transport. Wist je dat je bij Huurland ook een aanhangwagen kan huren? Ideaal om je tuinafval naar het containerpark te brengen!

Je kan het oude gazon ook eerst doodsproeien met een systemisch herbicide, minstens 2 maanden voor de voorziene zaaidatum. Dat lijkt misschien lang op voorhand, maar het geeft de natuur de nodige tijd om de oude zoden af te breken. 

Tuinfrees 16 PK 60 cm hydraulisch

Stap 2: De grond omwoelen en frezen

Een gazon leg je voor lange tjid. Daarom moet je nu een ideale voedingsbodem creëren, want de grond onder je grasveld compacteert en verzuurt doorheen de jaren. 

Dat doe je door de grond om te woelen met een tuinfrees. Wanneer je in meerdere richtingen en verschillende malen met een bakfrees de grond omwoelt, zorg je voor een goede bodemstructuur. Bovendien bevorder je de drainage van de grond. 

Heeft je grond een extraatje nodig? Dan is dit een goed moment om compost of een andere organische meststof toe te voegen. Bij Huurland kan je een strooiwagentje huren die de compost gelijkmatig uitspreidt over de grond. 

Rotoreg egaliseert terrein

Stap 3: De grond verkruimelen

Na het omwoelen en frezen van je gazon, ziet je tuin er uit als een pretpark voor mollen. Geen nood, dat los je op door je terrein te egaliseren.  Voor een klein stukje kan je dit doen met een tuinrol en hark. Voor een groter stuk gazon heb je echter een rotoreg nodig. 

De rotoreg heeft een werkbreedte van 85 cm en een ingebouwde wafelrol. Daardoor volstaan één of twee werkgangen om het terrein te egaliseren. Onze verhuuradviseurs geven je graag de nodige info om hiermee aan de slag te gaan. 

Egalisatieschuif voor een perfect egaal terrein

Stap 4: Egaliseren tot in de perfectie

Wanneer je terrein niet helemaal egaal is na de passage met de rotoreg, dan gebruik je een egalisatieschuif. Met dit handige en gebruiksvriendelijke toestel nivelleer je de grond tot in de perfectie. Je terrein wordt zo glad als een biljartlaken. 

Je perfect egale terrein is nu klaar om in te zaaien.

Strooiwagen en tuinrol

Stap 5: Inzaaien met strooiwagentje en tuinrol

Het is zover! Je kan je nieuwe gazon inzaaien. Er zijn heel wat grassoorten op de markt. Denk goed na over welk soort gazon je wilt, en laat je adviseren in je keuze. Mogen de kinderen er op voetballen? Ravot de hond er op? Loopt er niemand op het grasperk? Die overwegingen spelen allemaal mee. 

Om makkelijk en snel in te zaaien, stellen we voor dat je een strooiwagentje huurt. Met zo'n wagentje verdeel je het graszaad gelijkmatig, en krijg je nadien een mooi egaal resultaat. Daarna druk je met de tuinrol het zaad goed aan. Zo waait het niet weg, en hebben de vogels er geen maaltijd aan! Dat zou jammer zijn, toch, na al die inspanningen? 


Verticuteermachine

Stap 6: Nazorg met een gazonverluchter

Een nieuw gazon aanleggen, dat is langdurig genieten van het mooie resultaat. Maar een goede nazorg ook van belang. Hiervoor informeer je best bij een meststoffenhandelaar over onderhoudsbemestingen tijdens het groeiseizoen en bekalken in de herfst.

De grond onder je gazon moet kunnen ademen zodat hij niet gaat verzuren. Daarom is het nodig om jaarlijks je gazon te verticuteren of beluchten. Dit gebeurt best voor het groeiseizoen in de periode maart of april. De verticuteermachine harkt alle mos en dode plantenmateriaal uit je gazon. Zo verbetert de luchtcirculatie naar de bodem. Na een verluchtingsbeurt neemt je gazon sneller meststoffen op, waardoor de frisgroene kleur terugkeert en de gazonmat mooi dichtgroeit.

Daarnaast bestaan er ook nog toestellen om een bestaand gazon te renoveren. Daarvoor verwijzen we naar de projectfiche 'een bestaand gazon vernieuwen'. Samen met Huurland kan je dus niet alleen een mooi gazon aanleggen, maar ook behouden.