Schuurmachine huren voor het opschuren van parket & houten vloeren

Wil je een parketschuurmachine huren om je parket of houten vloer op te schuren?  Neem dan zeker contact op met Huurland. Bij Huurland kan je een parketschuurmachine, kantenschuurmachines en eenschijfsschuurmachine huren die goed onderhouden zijn.  Wij hebben een grote voorraad schuurmachines te huur vanuit de 10 filialen.  Ons ervaren team, die allemaal al eens een houten vloer opgeschuurd hebben, staat steeds voor je klaar met deskundig advies om de juiste schuurmachine te huren. 

 

Hoe een parketvloer renoveren?


Huurland heeft voor jou een houten vloer opgeschuurd met de 3 schuurmachines. Bekijk hier hoe je verweerde plankenvloer een ware metamorfose ondergaat door de juiste schuurmachines te huren! 

Huur een parketkit en geniet van 10 % korting

Parketkit

Voor het beste schuurresultaat raden we je aan een combinatie van 3 schuurmachines te huren.  De parketbandschuurmachine voor het voorbereidende werk, de kantenschuurder voor de kantjes en de schuur- boenmachine voor de afwerking. Bij de huur van 3 schuurmachines krijg je 10 % korting. Vraag ernaar in de filialen! 

Bandschuurmachine

Stap 1: de voorbereiding met de bandschuurmachine

De parketbandschuurmachine is, in combinatie met de kantenschuurmachine, een voorbereidingsmachine voor het opschuren van houten vloeren. De parketschuurmachine is uiterst geschikt om oude verf- of vernislagen te verwijderen. Door het gewicht van de machine worden kromgetrokken planken weer perfect vlak geschuurd. Met de bandschuurmachine zet je het hout volledig blank. Deze machine is niet geschikt als afwerkingsmachine.
Het fijnste schuurbeeld en de gladste afwerking bekom je met de schuur-boenmachine met stofzuiger.

Kantenschuurder

de voorbereiding met de kantenschuurder

De kantenschuurmachine vormt een handige aanvulling op de bandschuurmachine. Met de kantenschuurder schuur je tegen de muur of de plinten zonder risico op beschadigingen van het pleister- of houtwerk. Bij Huurland kan je 2 modellen kantenschuurders huren. De kantenschuurder met korte en met lange neus. Bij de huur van de kantenschuurmachine met lange neus hoef je geen radiatoren af te nemen. 

Voorstelling schuurtechnieken met bandschuurmachine

Schuurtips bij het opschuren van een parket

 • Klop eerst alle uitstekende nagels in de vloer.
 • Begin met de kantenschuurmachine.
 • Schuur met de bandschuurmachine altijd in de lengte richting of diagonaal op de planken.
 • Begin diagonaal met het grofste schuurpapier, korrel 40 of 24 en eindig in de richting van de planken met het fijnste schuurpapier, korrel 80 en 120. Laat de verschillende banen steeds enkele centimeters overlappen.
 • Ga bij het aanzetten of neerlaten van de bandschuurmachine voorzichtig te werk om geen aanzetsporen te maken.
 • Schuur voldoende lang met het fijner schuurpapier om mogelijke krassen volledig weg te werken. Eindig met de éénschijfsmachine, ook wel schuur-boenmachine genoemd, voor het beste eindresultaat.
 • De stofzak van de machine moet je ledigen van zodra hij voor 1/3 vol is. Na het schuren onmiddellijk de stofzak legen wegens gevaar voor ontbranding. Schuurstof is explosiegevoelig.
Schuurboenmachine

stap 2: de afwerking met de éénschijfsmachine

De éénschijfs schuurmachine gebruik je als afwerkingsmachine voor het schuren van houten vloeren. Ze werkt alle schuursporen en overgangen van de band- en kantenschuurder weg. Deze machine is minder geschikt voor het afnemen van oude verf- of vernislagen.

TIP: door het gebruik van een extra gewicht van 10 kg, schuur je 30% effectiever!

De schuur-boenmachine heeft verschillende toepassingen :

 1. Schuren en tussenschuren : Na de laatste schuurgang met schuurpapier korrel 120, gebruik je voor de eindafwerking de éénschijfsmachine met gaasschijven. Gaasschijven zorgen voor een opmerkelijk gladder oppervlak dan schuurschijven. Bovendien zijn gaasschijven noodzakelijk om vernislagen tussen te schuren. Na de vernislaag is het hout verzadigd en voelt het terug ruw aan. Dit schuur je best even weg met de Woodboy, zodat de vloer weer zacht aanvoelt.
   
 2. Polijsten en boenen : Om olie aan te brengen gebruik je de schuur- boenmachine met witte pads. 

 

Schuurtips bij afwerking met éénschijfsmachine

schuurtips bij de afwerking

Werken met de éénschijfsmachine vergt wat gewenning. Maar na wat oefenen, ligt de machine vlot in de hand. Wij helpen je daarbij graag met de nodige uitleg. 

 • Het schuren gebeurt loodrecht op de looprichting van de planken. Besteed extra zorg aan de randen. Werk steeds zoals op de schets staat aangegeven.
 • De oppervlakte moet je in verschillende fases met steeds fijner schuurpapier behandelen tot er een mooi gepolijst oppervlak ontstaat.
 • Controleer het eindresultaat van dichtbij. Gebruik een lamp om eventuele schuurkrassen te detecteren.
 • Schuur deze eerst weg.

Stap 3: behandeling van de houten vloer

Voor een perfecte afwerking van je vloer, biedt Huurland een brede keuze aan houtvernis of houtlak en houtoliën van de hoogste kwaliteit aan een interessante prijs. In elk filiaal hebben we stalen staan van houten vloeren (eik en den/grenen), behandeld met parketolie en parketvernis

Houtlakken zijn geschikt voor de behandeling van parket of houten vloeren en sluiten de vloer volledig af voor vuil en vocht. Wij bieden grondlak aan, om verder af te werken met de mega houtvernis voor normale slijtage en traffic houtlak voor intens gebruik.

 • Voordeel: gemakkelijk in onderhoud, goede UV-bestendigheid, gemakkelijk aan te brengen met een rol, weinig belastend voor het milieu. 
 • Nadeel: moeilijk om vlekken plaatselijk weg te werken, enkel vernieuwbaar na opschuren van de volledige laag.

Houtolie dringt diep in het hout en heeft de meest natuurlijke look. Huurland biedt de natuurlijke houtolie en de witte parketolie aan. 

 • Voordeel: voedt de houten vloer en behoudt zijn natuurlijke look, goed bestand tegen chemicaliën. Je kan plaatselijk plekken bijwerken. 
 • Nadeel: olie is minder slijtvast en is vochtgevoeliger,  onderhoud is intensiever - de vloer moet regelmatig ingezeept worden.

Onze medewerkers adviseren je graag bij het opschuren en behandelen van je houten vloer. 

Veel succes!