Grote schoonmaak in de tuin

Zagen en snoeien

Zagen en snoeien

Een grote schoonmaak van uw tuin begint met het vellen van bomen. Kleinere bomen kan je op een veilige manier zelf vellen. U gebruikt daarvoor best een krachtige kettingzaag met tweetaktmotor, net zoals de professionele bosarbeider.

Bomen vellen moet omzichtig gebeuren. Bekijk eerst goed de natuurlijke valrichting van de boom; deze moet u respecteren, tenzij u met takels of kettingen de boom gaat richten. Zaag eerst een spie, loodrecht op de valrichting, tot een diepte van 1/3 van de diameter. De spie heeft een vlakke onderzijde en een schuine bovenzijde. Vervolgens zaagt u een inkeping, een 2-tal cm boven de onderzijde van de spie, zoals duidelijk uitgelegd in deze handleiding .

Klieven

Klieven

Eens de boom geveld en ontdaan van zijtakken, kunt u hem in brandbare stukken zagen. Deze zijn vaak nog te dik om in de kachel te passen en bovendien drogen ze traag uit. Een kliefmachine klieft blokken tot 70-80 cm (diameter) met gemak. De hydraulische piston drukt het mes zonder moeite door het hout. Als gebruiker bedient u enkel de hendels - niet bepaald werk waar u de volgende dag blaren aan overhoudt.

Huurland adviseert een kliefmachine met benzinemotor. Voor een kleine meerprijs heeft u veel meer kracht en vervoert u de machine aan de trekhaak van de wagen. Bovendien rolt u ze op de grote luchtbanden met gemak naar elke plaats in de tuin. Zo bespaart u zich veel gesleur met zware blokken.

Hakselen

Hakselen

Na het zagen en klieven rest enkel nog een grote berg snoeihout. Van grote bomen heb je er gauw enkele kubieke meters van. De grote hakselaar bespaart u opnieuw veel moeite en onnodige ritten naar het containerpark. In enkele uren verhakselt u de takkenberg tot enkele hoopjes houtsnippers. Deze dienen ideaal als bodembedekker of mulching.

Huurland adviseert de hakselaars met invoerrol. Behalve een grotere doorcapaciteit hebben ze een invoerrol die de takken volautomatisch door de machine jaagt. Weet dat de dagprijs van een kleine hakselaar de halve-dagprijs van de grote hakselaars benadert. Dankzij de invoerrol wint u al snel enkele uren, voor ongeveer dezelfde huurprijs.

Stronken uitfrezen

Stronken uitfrezen

Dikke bomen laten vervelende stronken na. U kunt deze proberen uitgraven of uittrekken, maar veruit het snelst is het om de boomstronk uit te frezen. Een stronkenfrees vermaalt de boomstronk en een stuk van de ondergrondse wortels. Wat overblijft, is een gat in de grond dat u met goede teelaarde opvult alvorens te beplanten. Om u een idee te geven: een stronk van 70 cm diameter, freest u in ongeveer 10 minuten weg tot 20 cm onder het bodemoppervlak.

Opruimen

Opruimen

Zo, na al die snoeiwerken vallen de zonnestralen weer binnen in huis. Wat rest van de werkzaamheden - wat bladafval en houtsnippers - kan gemakkelijk op een hoop geblazen worden om af te voeren naar de composthoop of het containerpark. Daarvoor is de bladblazer uw beste hulp.